A szakrális bor volt a téma a Bártfai Borklubban

Már korábban is felfigyeltem egy új boros közösségre, a Bártfai Borklubra. A nevét a helyet biztosító étteremről a Bártfai Vendéglőről kapta. A borklubot Bácsi Zoltán (Variszkusz Pince tulajdonosa) hozta létre és ő az „ideológiai” motorja is. Őt egy „másik” életéből és az én egy korábbi életemből ismerem. Mindketten tovább léptünk. Zoli megálmodott egy közösséget, mely a bor köré szerveződik. Ahol azonban nem a szőlészeti-, borászati szakmáról, a mustfokról, az alkohol tartalomról, a savakról, a borba belegondolt v. vélt ízekről, aromákról van szó, hanem a bor filozófia aspektusairól. Az elmúlt borklubok témái pl. a következők voltak: Terroirok, Bor évjáratok, Hamvas Béla: A bor filozófiája és A szakrális bor. Ezen az utolsón volt szerencsém részt venni.
Igaz én csak egy borklub összejövetelre jutottam, de az volt a benyomásom, hogy Zolinak jól ment(megy) a közösség építés. Hiszen a január 7-i borklubban is egy érdeklődő, barátságos csapat jött össze. Ahogy tájékozódtam az asztaltársaimtól, az előző(k) borklubok is érdekesek voltak és jól sikerültek.
Zoli sikerét az is igazolja, hogy borklubnak van egy absztinens tagja is, aki az életében még nem fogyasztott alkoholt. Egy ilyen tag egy boros csapatban nagyon jól jön, így mindig van egy „önkéntes jelölt”, aki fuvarozza a borkedvelőket.

A borklub és Zoli külön figyelmet fordít a bor- és étel párosításra. Ez alkalommal megismerhettük az étterem új séfjét, Tőkés Dánielt.
Térjünk vissza a borklub témájához a szakrális borhoz. Hallottunk a bor, különböző kori, vallási vonatkozásairól. De megtudhattunk több érdekes dolgot néhány különleges, ősi borkészítő helyről, mint Grúzia és kvevri-k.
Természetesen közben boroztunk is. Zoli nagy izgalmas borsort állított össze számunkra, melyekben meggyőződhettünk, hogy a bor az istenek itala.
1. Lenkey Géza (Mád) Bomboly dűlő 2007
Ez egy furmint (55%) és hárslevelű (45%) házasítás.
Illatában dominánsan jelennek meg a hárs aroma jegyei. Pohárba szagolva kellemes virágos, mézes és fehér gyümölcsös illatok igyekeznek fogva tartani az orrot és sikerül is. Ami egy 12 éves bornál nem kis teljesítmény. Belekortyolva a pohárba, az illatok által sugallt gyümölcsösség, virágosság, mézes illat eltűnt.  Helyette egy elegáns, komplex korához képest magát jól tartó kiegyensúlyozott érett korú dáma jelenik meg. A szép savak nagyon jól összetartják a bort. Még a magas alkohol sem lóg ki. Vastag testű bor. Megpörgetve a pohárban ez a nedű szinte „tíz körömmel kapaszkodik” a pohár falába. Hosszú hordós és másodlagos jegyekkel búcsúzik. Egy korrekt muzeális bor.
Értékelés: 6+
2. Spiegelberg Stephan Olaszrizling 2015
Erről a tételről egy story jut eszembe a Gasztro Sopron Bortúra jut eszembe. A soproni borbarangolás számomra utolsó állomásán a vendég borász Stephan Spiegelberg volt. Miközben kortyolgattam a poharamba levő fantasztikus Spiegelberg Olaszrizling 2017 bort, Stephanhoz odalépett egy hölgy. Mondta, hogy valami könnyű bort, esetleg rosé-t kérne és hozzátette – a férje azt szereti. Stephan rezzenéstelen arccal azt felelte – Ilyet itt nem kaphat, de kóstolja meg az olaszrizlinget és rám mutatva, ő is azt kóstolja. A hölgy ivott egy kortyot, a szeme elkerekedett, majd hátraszólt a férjének – Drágám ezt meg kell kóstolnod! Azt nem tudom, hogy Stephan charme-ja vagy a bor vagy mindkettő együtt bűvölte el a hölgyet. Azt sem tudom, hogy folytatódott a történet, mert én tovább mentem elégedetten a poharamban Spiegelberg Hárslevelű 2017-vel.
Az Olaszrizling 2015 a Szent Ilona dűlőről egy igazi, minden izében olaszrizling Spiegelberg stílusban. Egy nagyon kiegyensúlyozott, komplex, harmonikus bor került a poharunkba. Ez a nedű enyhe, de finom gyümölcsösségével, szép savaival és magas, de nem zavaró alkohollal bódított el. Hosszú, lágyan kesernyés korttyal mondott – remélem – viszontlátást.
Értékelés: 8+ pont
3. Szentesi József Pinot Noir 2018
Ez a tétel az Etyek-Budai borvidékről igazolja Gál Tibor állítását, amit Mérész Sándor az Etyeki Kúriához való csábításkor mondott – „Azt gondolom, hogy az etyeki pinot-k lehet, hogy jobbak lesznek, mint az egriek. Még szerencse, hogy ezt ők nem tudják.”
Egy korrekt tétel. Kellemes, karakteres piros gyümölcsös aromákkal mind illatban, mind ízben. Egy jó ívású vörösbor a mindennapokra.
Értékelés: 7 pont
4. Vida Péter Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016
Ez a tétel egy 100 éves tőkékről szüretelt szőlőből készült. A bonsai nevet egy japán borkereskedő inspirálta. Aki elmondta, hogy a japán szülők a gyerekeknek adnak egy bonsai növényt, melyet egész életükben nevelnek, dédelgetnek. A japán úriember meglátva a kadarka ültetvényt Szekszárdon, azt mondta Vida Péternek, hogy ő egy nagyon szerencsés ember. Hiszen több száz növény (kadarka tőke)
tulajdonosa és nevelője. Ettől kezdve Vida Péter a 100 éves tőkékről szüretelt kadarkának Bonsai nevet adta, adja.
Mi is nagyon szerencsések voltunk, hogy kóstolhattuk ezt a rendkívüli nedűt. Ez a bor a pohárba kerülve mind illatában, mind ízében a finom, piros gyümölcsök behízelgő aromáival bódítja és foglalja el az összes érzékszervünket. Nehezen szabadulni tőle, még akkor is, ha a nem túl vastag test jellemzi. Ez semmit nem befolyásolja a kiváló minőségét és élvezeti értékét.
Értékelés: 8+ pont
Tőkés Dániel séf ehhez komponálta a javasolt fogását. Sajnos erről nem tudok nyilatkozni, mert a kóstoló után kaptuk meg az ételt, ami nagyon finom volt. Azonban nem sikerült hozzájutnunk a borhoz, hogy összekóstoljuk az étellel. Asztaltársam megrendelte, de valahogy nem érkezett. Erről az élményről sajnos lemaradtunk.
5. Bodrog Borműhely Mesés 2016
A borklub zárótétele egy késői szüretelésű édes furmint volt Tokaj-hegyaljáról, Bodrogkisfaludról. A bort kora és édessége „ellenére” is gyümölcsös (körte, hárs, egres) aromák jellemzik. Kortyoláskor nem okoz gondot maradék a 110 gr/l cukor, a viszonylag alacsony alkohol mellet sem, hiszen a szép sav jól összetartja és kiegyensúlyozottá teszi az italt.
Értékelésem: 7 pont

Összességében elmondhatom, hogy a Bártfai Borklub egy jó hely és jó közösség. A csapat jól járt Bácsi Zoltánnal, aki bor és étel mellett, szellemi táplálékkal is élteti a csapatot.
Már meg van a következő 4 borklub alkalmak témái is: Magyarország bor ország, Furmint február, Egyensúly rendszerek: Védel háromszög, A bikavér készítése
Remélem lesz olyan borklub is, amikor Bácsi Zoli borait is meg lehet kóstolni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!