A borokat 10 pontos rendszerben értékeljük. Az értékelés alapja a bor minősége és az általa nyújtott borélmény. Az értékelési rendszerünk az élményborozáshoz nyújt támogatást, segítséget. Az általunk adott értékek eltérhetnek a borszakértői értékelésektől. Hiszen ezeknek a célja is eltérő.

0-2 pont: Elégtelen minőség. Hibás, rossz bor

3 pont: Elfogadható. Átlagon aluli, de hibátlan, korrekt asztali bor. Technológiailag tiszta, de jellegtelen, arctalan, nem elég tartalmas. Ennek ellenére fogyasztható, de élményborozási izgalmakat nem biztosít

4 pont: Átlagos. Átlagosan jó bor. Az élményborozás minimum szintje. Kategóriájának megfelelően kellemes és jól iható bor, egyediség, összetettség, harmónia és karakter nélkül.

5 pont: Jó. Hibáktól mentes. Van karaktere, már kellemes aromákkal és értékekkel is bír. Képes az érdeklődést felkelteni.

6 pont: Átlagosnál jobb. Az élményborozás kezdete. Felismerhető a szőlőfajta. Érezhető beltartalom. Itt már a bornak stílusa van. A bor értékei a kifinomultság, összetettség, az elegancia irányába mutatnak.

7 pont: Nagyon jó. Komplexitás, gazdag beltartalom, harmónia jellemzi. Ebben a kategóriában kezdődnek a kiemelkedő borok, melyek akár hosszabban is eltarthatók, érlelhetők. Már olyan egyedi és extra értékek is jellemzik, mint az elegancia, a szerkezeti egyensúly, az illat és íz aromák összetettsége, a finesz.

8 pont: Kiemelkedő Minden szempontból kiemelkedő bor. A kiváló minőség, a harmónia, komplexitás, a sokrétűség jellemzi. Ebbe a kategóriába tartozó bor magas minőségű termőterületről került ki és kiváló borász készítette.

9 pont: Kiváló. Kivételes, hibátlan bor, mely hosszan érlelhető és eltartható. Az egyedi gazdagság, nagyon magas komplexitás és harmónia, valamint a sokrétűség jellemzi.

10 pont: Tökéletes. A legkiválóbb bor, melyet különlegessége, páratlansága tesz egyedivé, megismételhetetlenné. Egy borszakértő mondta róla: „Ilyen nincs, és mégis.”

Az értékeket „+” és „-” jelekkel lehet tovább árnyalni.
A pontszámokhoz, igyekszünk borélmény leírásokat is mellékelni, hogy a borbarátok minél teljesebb képet kaphassanak a bemutatott borról.

Figyelembe vett forrás: http://borrajongo.blog.hu/2010/06/08/pontok_9