ÖRDÖGÁROK Cuvée évjáratait kóstoltam

Ha Villányban lenne Ördögárok Borok Fan Klub, én biztosan a tagja lennék. Ezért is vettem részt a Günzer Családi Birtok borkóstolóján.

Mielőtt megkóstoltuk az Ördögárok borokat, Günzer Norman vezetésével terepjárós Ördögárok dűlőtúrán vettünk részt. Megnézhettük hol teremnek azok a szőlő, melyekből a Günzer Zoltán elkészíti nagyszerű nedűit. Így olyan neves villányi területeket látogattunk meg, mint az Ördögárok, a Jammertal és a Bocor dűlőket.

Érdekes és érdemes felidézni az Ördögárok dűlő, avagy A rászedett ördög legendáját. Tehát a mese.
Egyszer volt, hol nem volt. Élt egyszer a Harsányi-hegy tövében egy vén banya. Volt egy lánya, Harka, akit még egész kis korában talált az erdőn. Hazavitte, fölnevelte. Alig volt még tizenöt éves, de szépségének híre már messze földre eljutott. Mostoháját, a banyát boszorkánynak tartották a faluban, minthogy az is volt. Éjjelenként maga az ördög is meglátogatta. Persze …
A teljes történet elolvasható a https://www.facebook.com/ordogarok.villany/ linken az Our Story menüpontban.

Günzer Zoltán borász a következőket vallja az Ördögárok-dűlőről:
“Az Ördögárok sokra hivatott. Egészen fantasztikus, nagy borokat ad, nem kevés tanninnal. Miután új életet vittünk a talajba, a katlan szinte új életre kelt. Úgyhogy én nagyon hiszek benne. És nagyon büszke vagyok rá.”

Günzer Családi Birtok jelenleg kb. 25 hektáron gazdálkodik Villány kiemelkedő dűlőiben. Nem csak a boraik fantasztikusak, hanem a csodás természeti környezet is, ahol a szőlő munkákat végzik. Erre itt van néhány elképesztő kép a dűlőtúráról.

Miután megnéztük a területeket, melyek levét a borászat elkészítette, kezdődött a kóstoló.
Összesen 8 tételt kóstoltunk.
1. Irsai Olivér Gyöngyöző bor 2019
2. Chardonnay 2018
3. Lezser Rosé 2019
4. Lezser Portugieser 2019
5. Cabernet Sauvignon 2017
6. Villus Cuvée 2016
7. Ördögárok 2016
8. Ördögárok 2009
Mindegyik bor nagyon szép volt és igazi élményt nyújtott. Azonban szeretnék néhányat kiemelni.

8. Ördögárok Cuvée 2009
Ez egy 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon bordeaux-i házasítás és 100% Ördögárok-dűlő. Beleszagolva a pohárba, korához képest, intenzív érett, piros- és fekete bogyós gyümölcsös aromák töltik be az orrot, amit megtámogatnak a már lekváros aromák. Komplex illat kavalkád bódítja el szagérzetünket. Megkóstolva egy nagyon elegáns, komplex és egyben harmonikus ital. Az illatban megjelenő aromák mind ott vannak az ízben is, de még intenzívebben. A vastag testet, a magas (nem kilógó) alkoholt és lágy tannint a szép savszerkezet nagyon szépen összetartja és harmonizálja egy fantasztikus nedűben. A kortyolás után hosszú, kellemes, lekerekedett tanninnal búcsúzik tőlünk. Még mindig jelentős potenciállal bír.
Értékelés: 10 pont
Ez az értékelés többszörös visszakóstolás után sem változott.
Bevallom ez nagyszerű bor az egyik kedvencem. Szerencsére sikerült néhány palackra szert tennem.

Igaz a kóstoló Villányban volt, de azért nem szabad elfelejtkeznünk a borvidéki fehérborokról sem.
2. Chardonnay 2018
Ezt a tételt mind illatában, mind ízében az intenzív gyümölcsösség – fehér húsú barack, körte és egy kis citrus –
jellemzik, melyek kiegészülnek kellemes hordós jegyekkel. Ízében az előbbiek kiegészülnek egy kis, kellemes sárgadinnyés ízzel is. Így egy kerek, testes italt kóstoltam. Lecsengése közepesen hosszú, gömbölyűen gyümölcsös.
Értékelés: 7+ pont

7. Ördögárok Cuvée 2016
Ez a tétel az Ördögárok Cuvée 2016 fiatalabb évjárata. Ez a bor nem készül minden évben. A borász értékelése szerint, csak a nagy évjáratokban.
Ez a bor is egy 60% Merlot, 30% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon bordeaux-i házasítás és 100% Ördögárok-dűlő.
Evvel a nedűvel a 2009. évjárat fiatalabb testvére került a poharamba. Hasonló jellemzői és értékei vannak, mint a bátyjának, de még fejlődésben van. Annak ellenére, hogy már ez is majdnem négy éves bor. Óriási potenciál van ebben a borban. Néhány év múlva biztososan érdemes, sőt kell újra kóstolni.
Értékelés: 8 pont
Én már bebiztosítottam magamnak a visszakóstolást, mert beszereztem belőle néhány palackkal.

Mivel Villányban voltam, nem hagyhattam ki a Cabernet Franc bort sem.
6. Villus Cuveé 2016
Ez a tétel túlnyomó részt Cabernet Franc és ahogy Günzer Norman mondta, egy leheletnyi cabernet sauvignon.
Egy nagyon komplex, elegáns bor.  Mind illatában, mind ízében gyümölcsösen és fűszeresen harmonikus. A magas (nem kilógó) alkoholt, vastag, harapható testet és fűszeres tannint jól harmonizálja a szép savszerkezet.
Értékelésem: 7+ pont

Egy csodálatos délutánt töltöttünk a Günzer Családi Birtokon, Günzer Bea és fia Günzer Norman társaságában.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!