Interdiszciplináris előadások szellemi bor élményekkel

Először is néhány szóban hol is voltam tulajdonképpen.  
Póta Richárd tulajdonában levő DemiJohn Bor & Delikát cég egy pinceképviselet. Célja kisebb, családi pincészetek segítése, munkásságuk és termékeik ismertségének növelése mind a hazai, mind a nemzetközi borvilágban. Jelenleg kb. 20 pince tartozik DemiJohn támogatási körébe, 9 hazai borvidékről és egy a Felvidékről, Kürtről.
Mielőtt továbblépek, szeretném Póta Richárd hitvallását bemutatni.
„A bor egyfajta diplomáciai nagykövet. Lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést. A jó borszakértő pedig segít feloldani a komplexitást, és a minőségi célok felé vezeti a kezét.”

DemiJohn által képviselt pincék mutatták be aktuális és jövőbeli portfoliójukat, több mint 150 tételt. Persze mint minden kóstolón, voltak dugi tételek, hordóminták, stb. A sétáló kóstoló kiegészült izgalmas előadásokkal.
Korán érkeztem és a terveim szerint az előadások előtt, a szünetekben és utánuk is kóstolni terveztem minél többet a nagyszerű felhozatalból. A kóstoló teremben találtam ismerős és számomra ismeretlen borászokat is. Elképzelésem az volt, hogy megkóstolóm az ismerősök borait, hogy hol tartanak az utolsó találkozásunk óta és megismerkedem a még nem ismert borászok tételeivel is. Közben meghallgatom az előadásokat.
Azonban, ahogy ez lenni szokott „Az ember tervez, Isten végez”. Én is így jártam.

A kóstolást Andrási László boraival kezdtem. Pincéje a Somló Kincse Kézműves Kispince, a Nagy-Somlón van. Ő arról nevezetes, hogy kitartóan kutatja, ápolja, termeszti a régi magyar szőlőfajtákat és ezekből készíti borait is. Tételeit soha nem érleli hordóban. Szerinte ne a csomagoló- ill. tároló anyag ízei határozzák meg az itala aromáit. Tőle kóstoltam a 2018. évjáratból Juhfarkot, Budai (zöld), Sárfehér, Hárslevelű, Kéknyelű, Apáink Emléke cuvée, a 2017. évből Furmint, a 2019. évből Kadarka. Mindegyik tétel hozta a fantasztikus Andrási László minőséget. Nehéz kiemelni bármelyiket, de nekem az adott helyen és pillanatban két bor tetszett a legjobban.
Somló Kincse Apáink Emléke 2018
Ez a tétel 13 szőlőfajta házasításából készült, közülük kétféle bakator adja a gerincet. Már színre is különleges látványt nyújtott halvány pinkjével. Beleszagolva a szőlőfajták illatos, virágos, rét illatok, gyümölcsös, mézes íz kavalkád tölti be az orrot. Ízében is ez a sokszínűség jellemzi a bort. A szőlő aromák jól kiegészítik egymást, semelyik sem uralkodik el. Teret hagynak egymásnak, mindegyik a legjobb tulajdonságát mutatja és legszebb értékeivel száll be a fantasztikus íz áradatba.
Értékelés: 6+ pont
Somló Kincse Sárfehér 2018
Illatában virágos, mézes, gyümölcsös aromák összessége jellemzi. Ízében, ezek mellett, már inkább a somlói ásványosság dominál. Azonban az illatban megjelenő aromák sem engedik elnyomni magukat. Így egy nagyon, kellemesen harmonikus bor került a poharamban. A közepes testet és alkoholt szépen összetartja a szép savszerkezet. A nedű hosszú gyümölcsös, sós korttyal búcsúzott.
Értékelés: 7 pont

A következő borászat Váli Péter Pincészete volt Badacsonyörsről. Nála is már korábban jártam és igazán kellemes hétvégét töltöttünk ott. Akkor egy pinot noir vertikális kóstolón vettünk részt. Tőle a következő borok kerültek a poharamba, Luca Bora 2017 (80% ottonel muskotály és 20% Budai Zöld), Badacsonyi Budai Zöld 2019, Olaszrizling válogatás 2018, Kéknyelű 2018, Vince Bora 2017 (Péter egyik fiáról elnevezett Zeusz szőlőből), Budai Zöld habzó 2019. Mindegyik tétel hibátlan és élvezetes volt. Nekem ebből a sorból az adott helyen és időben a legnagyobb élményt nyújtotta a
Váli Pincészet Olaszrizling válogatás 2018
Ez a tétel új és használt tölgyfa hordóban erjedt és érlelődött 8 hónapon keresztül. Palackban még eltöltött fél évet. Nagyon szép karakteres olaszrizling – virágos és gyümölcsös – jegyek jellemzik mind illatban, mind ízben. Nagyon szép hordókezelés tapasztalható a kóstoláskor. A hordó nem veszi át az uralmat az ízek felett. Ott van és nagyon szépen kiegészíti a kellemes érett, fehér húsú gyümölcsök íz kavalkádját.
Értékelés: 7+

A következő néhány tételt a KT Kézműves Pince boraiból kóstoltam a Bükki borvidékről. A pince fiatal borásza K. Tóth Szabolcs nagyon szép borokat készít zenit szőlőfajtából. Tőle a következőket kóstoltam, Furmint 2017, Nyékládháza 2017, Bükk Blanc 2018, Bükk Blanc 2015. Borsorából az adott időben és helyen nagyon tetszettek a KT Kézműves Pince Bükk Blanc 2018
Zenit, pinot blanc házasítás. A pohárba szagolva friss, réti virágos, mézes, kellemes zöld illatok bódítják el az orrot. Ízében először a zenit üti fel a fejét, majd egy kicsit később megjelenik egy másik kellemes íz, a pinot blanc. Továbbiakban a kettő összekeveredik és meghódítja a száj ízlelőbimbóit. A végén hosszú, zenites korttyal búcsúzik.
Értékelés: 7 pont
KT Kézműves Pince Bükk Blanc 2015
Szinte teljesen ugyanaz, mint a 2018. évjárat. Azonban ebben a nedűben minden sokkal komplexebb, testesebb.Értékelés: 8 pont

Még egy tételt sikerült kóstolnom a Borbély Roland Gallay Kézműves Pincéjéből. Az előbbiek ikertestvérét, a
Gallay Bükk Blanc 2016
A nevéből kitalálható, ez is zenit és pinot blanc házasítás. Ízében, a kora ellenére is, még ropogós, üde virágos, fehér gyümölcsös aromák dominálnak. Ízében a harmonikusság és a komplexitás jellemzik. A közepesen vastag testet és magas alkoholt jól összetartja a kiegyensúlyozott savszerkezet. Jó ívású, kellemes aromájú bor. Hosszú, vegyes aromájú korttyal távozik ill. köszön vissza.
Értékelés: 8 pont

Sajnos több bort nem tudtam megízlelni, mert kezdődött az első előadás. Ekkor még reménykedtem, hogy folytathatom a kóstolást. Azonban sajnos lemaradtam a többi tételről. Három előadás volt betervezve.
1. Andrási László, Somló Kincse Kézműves Kispince: Archaikus szőlőfajtáink a Kárpát-medencében
2. Sziegl Balázs, Sziegl Pince: A Kadarka szőlő sokszínűsége, múltja, jelene, jövője
3. Kasnyik István ORGANICWINE.SK, Kürt: Bio, Biodinamikus, Natúr Borok különbözőségeinek bemutatása, értelmezése a szőlőtől a borkészítésig.

Mindegyik előadás nagyon érdekes volt és izgalmas témáról szólt. Egy-egy témára minden esetben 45 perc volt kitűzve. Azonban az előadók olyan sok információval rendelkeztek és ezeket igyekeztek is számunkra átadni, hogy a „legrövidebb” program is legalább több mint egy órát tartott. Ezekkel a csúszásokkal, mire a harmadik előadás befejeződött a borászok már összepakoltak és hazakészülődtek. A szünetben igyekeztem még néhány tételt megkóstolni. Azonban ez olyan csekély idő volt, amíg lecserélték a poharakat és rendbe hozták az előadótermet, hogy mire odaértem már kellett is visszafordulni a következő előadásra.

Nagyszerű program volt, csak kicsit sűrűre sikeredett.
Az előadásokról, hamarosan fogok beszámolni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség! Vágó László
borélmény szakíró

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!