Erdei-Brüll György mádi borász nemcsak a fizikában, hanem a borkészítésben is kísérletezik

Erdei-Brüll György egy mádi borász Zuglóból, akit a szőlő és bor „füstje” megcsapott és azóta sem szabadul. De nem is akar. Borait Mádon, a Brüll Bormanufaktúrában készíti. Családja a XVII. században költözött Lengyelországból Magyarországra. Erdei Györgyként született Budapesten, Lágymányoson. Elmondása szerint rossz gyereknek tartották, mert mindig más érdekelte, mint amiben éppen benne volt. Ezért az élete elég cikkcakkosra sikerült. Az általános iskolától kezdve több iskolában is megfordult, de nem mindegyiket fejezte be. Ez szerinte a saját „hebrencssége” miatt volt. E „változatos” életút ellenére van szakmája, kitanulta a villanyszerelést, ami a nagypapa hatása. Később eredményes lett a CNC világban is. Ez pedig az édesapja példája alapján. Aztán végső soron fizikus lett. De rengeteg minden érdekelte. Számára nem az fontos, hogy híres legyen. Csak az, hogy neve valamilyen értékhez kapcsolódjon. Nagy jazz rajongó. Sőt jazz klubot is vezetett barátjával. Emellett könyvimádó könyv- és lemezgyűjtő.
Temetői látogatások során feltűnt neki, hogy sok rokon sírján a Brüll név áll. Ez felkeltette kíváncsiságát és a családi történetek, magyarázatok hatására kérvényezte a névváltoztatást, mert az Erdei-Brüll György nevet szerette volna használni. Ezt, a bürokráciával és a politikával folytatott, 7 éves küzdelemmel sikerült elérni.
Egy nagybácsi, Czienner Ferenc, felbukkanásakor 1970-ben tudja meg, hogy borász családból származik. Nagymamája Czienner Terézia Tokaj-hegyalján született, dédnagypapa borász és borkereskedő volt. A rokonság ezen ága Mádon, Abaújszánton és Tállyán él(t).
A borkészítést 1994-ben kezdte el, amikor nagybátyja, Czienner Ferenc, elhunyt. György ekkor úgy döntött átveszi, folytatja a munkát és a hagyományokat. Első borát, Mádi Ó-furmintot, 1996 készíti el. Ebből még néhány palack elérhető és megvásárolható nála. Mád legjobb dűlőiben termett szőlőből, mint Padi-hegy, Úrágya, Közép-hegy készíti fantasztikus borait.
Borait saját filozófiája és a hagyományok szerint készíti, ez a „Brüll stílus”. A bort nyitott kádakban héjon áztatja, erjeszti. Minden tétele hordóban érlelődik és addig marad ott, amíg el nem éri a Brüll stílust és minőséget. Mindegyik bora kóser, de nem mindegyik kapta meg a rabbi pecsétjét. A „pecsétes” kóser borokhoz a szőlőt egy csipkebor sövénnyel körbevett 1764 m2 területen termeszti. Ezen parcellán minden tőkét személyesen ismer és nagyon jó, baráti, sőt beszélő viszonyban van velük. Azt vallja, sőt mondhatjuk az ars-poetica-ja: a bor 90 %-ig a szőlőben dől el. A borkészítésben is fontos, hogy ne híres legyen, hanem a nevéhez érték kapcsolódjon, azaz a Brüll borok. Számára egy nagyszerű pillanat és elégtétel, a bort kóstolónak a „fennakadó szeme” és az „elakadó szava”. A Brüll Bormanufaktúra 3 évnél fiatalabb bort sohasem hoz forgalomba. Vagyis az „újbor fannok” ne kezdjék el keresni a borait novemberben. Ő bort készít és nem újbort.
Tulajdonképpen egy szőlőfajtával dolgozik a furminttal, de van zéta, korábbi nevén oremus, fajtája is.
Az általa használt hordók magashegyi tátrai tölgyből készülnek. Ezek mellett használ amforákat is. Az agyagedényeket fazekasmester készíti „vert” technológiával, mely azt jelenti, hogy az edény egymásra döngölt agyag dongákból áll össze. A borai készítésekor nem használ ként. Nedűinek választéka igen széles. A pincéjében van száraz és édes furmint hordóban és amforában, édes és száraz furmint dűlőválogatás, édes és száraz sherry, édes és száraz szamorodni, 5-6-7 puttonyos aszúk, aszú eszenciák, jégbor és még aszú pálinka is. A felsorolásból látszik, elképesztően izgalmas és különleges tételei vannak. A kóstoláskor meg kiderült, hogy a fenti felsorolás nagyszerű borokat jelent.
Molnár Roland a Van Boris Borbár és Brüll György a Brüll Bormanufaktúra tulajdonosai fantasztikus borsort állítottak össze.

Nézzük a kóstolt nedűket.
1. Százados Ó-Furmint 2000
Száraz furmint a Padi-hegyi dűlőből. Neve azért százados, mert ez a XX. század utolsó bora. Nagyon szép közép aranyszínű nedű került a pohárba, mely a fény hatására „többszínűséget” mutat. Boros kehelybe illatolva, érett, aszalványos gyümölcsös illatok, keveredve csokoládé és enyhe kellemes dohány aromákkal töltik meg és babonázzák meg az orrot. Ízében egy kicsit laposabb, vékonyabb. Azonban egy kiváló minőségű bor.
Értékelés: 6 pont
2. Mádon kacérkodó 2015
Ez is egy Padi-hegyi száraz furmint. Azonban ez egy amforában érlelt tétel. A pohárba dugott orrot eltöltik az érett, aszalt gyümölcsök illatai, mint sárgabarack, körte és egy kis birs. Mellettük fel-felbukkan egy kis marcipános aroma is. Megkóstolva kevesebb gyümölcs jellemzi, de enyhe kellemes ásványossággal egészülnek ki az íz aromák. A szép savszerkezet jól összetartja a bort. Közepes aszalványos korttyal búcsúzik.
Értékelés: 6 pont
3. Cserepes Furmint 2015
Ez az édes furmint az Úrágya dűlő szülötte. Cserépedényben készült. Mind illatában, mind ízében a gyümölcsök érett, édes aromái jellemzik, melyhez társulnak enyhe gyümölcs aszalvány aromák.
Értékelés: 6 pont
4. Párdész Kóser furmint 5772 (2011)
A Közép-hegy dűlőben szüretelt furmintból készült száraz kóser bor. Az 5772 a zsidó naptár szerinti évszám. Párdész gyümölcsöskertet (kertek kertje) jelent. Ez a pohárba került nedű mind illatolva, mind kóstolva egy komplex, harmonikus érett és aszalt gyümölcsös ízek kavalkádja, kiegészülve enyhe, kellemes ásványossággal.
Értékelés: 7 pont
5. Ta’anug Kóser Furmint 5776 (2015)
Szintén a Közép-hegy dűlőből szüretelt szőlőből készült édes kóser bor. Ta’anug jelentése gyönyörűség. Pohárba kerülve és beleszagolva közepesen intenzív érett gyümölcsös és aszalványok aromái bódítják el az orrot. Megkóstolva az édes, érett gyümölcs aromák foglalják el a száj ízlelőbimbóit és behízelgően kényeztetik. A gyümölcsös, vastag test szinte harapható. A bor hosszú aszalványos, földes korttyal távozik.
Értékelés: 7+ pont
6. Mádi Kalandor 2016
Ez egy különleges, a Padi-hegyi dűlőből származó, száraz házasítás. Egy részről, azért mert palackonként készül. Más részről, mert minden palack furminthoz 8cl ördögmuskotály eszencia kerül hozzáadásra. Pohárból kellemes muskotály illatok csábítanak, de mellettük azért felfedezhető a furmint aromák is az érett aszalványokban. Ízében már csak a furmint gyümölcsök aszalványainak az aromái jellemzik. Teste vastag, már-már olyan mintha az aszalványokat harapnánk. 
Értékelésem: 6+ pont
7. Mádi Kalandor 2017
Padi-hegy dűlő édes házasítás. Hasonlóan készült az előzőhöz. Megillatolva csak az aszalványok illat aromái jelennek meg. Kortyolva megjelennek a gyümölcsös édes jegyek is. Ízében egy harmonikus, komplex bor.
Értékelésem: 7 pont
8. Triász 2015-2017 (édes)
Az Úrágya dűlő azonos tőkéiről származó, három évjárat édes sherry. Színe mély óarany. A pohárba szagolva enyhe édesség, egy kis, még mindig, friss gyümölcsösség jellemzik, az érett aszalt gyümölcs aromák mellett. Megkóstolva harmonikus, de visszafogott komplex aromák jellemzik, mint az illatban. Még a magas (16%) sem log ki. Teljessé a vastag, „fogakat” kívánó test és a hosszú, furmintos búcsú korty teszik.
Értékelés: 7 pont
9. Aszú esszencia 2015
10. Aszú Pálinka 2018
Aszú szemekből és aszúkocsonyával készült. Ez egy harapható aszú. A magas alkoholja hozzátesz az illat és íz aromákhoz. Illata tiszta törkölypálinka. Ízében egy kellemes, a magas alkohol ellenére, behízelgő ital.

Egy különleges mádi bortúrán vettünk részt Erdei-Brüll György szakszerű vezetésével. Mi bor barátok az egyik ámulatból a másikba estünk és csak kapkodtunk a fejünket (torkunkat) a bemutatott csodák láttán.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dícsőség.

Vágó László
borélmény szakíró