Őszintén szólva nem vagyok nagy híve, kedvelője az újbornak. Hiszen a bemutatását a borászok általában úgy kezdik: Ez még csak „hordó” vagy „tartály” minta. Nincs még teljesen kész. Csak kb. pár hónap múlva fogjuk palackozni. Jövőre tervezzük forgalomba hozni. …
Azonban a Szík Mátyás egy nagyon szép „borászsort” állított össze a Veritas Borkereskedésben, akik elhozták a 2019-s évi boraikat. Tisztelve szaktudását és bízva ítéletében, mégis regisztráltam az Újbor kóstolóra. Az idei borok felemás képet mutattak, ahogy várható volt. A fentebb említett kifejezések, természetesen el-elhangzottak.


Szík Mátyás sommelier

Az egyik standon a kóstoltató úriember megsúgta a tutit vagy talán az igazat – Újbor nincsen!? Ha még nincs kész, még halad az úton, akkor az még nem bor, még ha újbor címkét is kap. Ha kész a nedű, akkor nevezhetjük BOR-nak, de természetesen erre is ráakaszthatjuk az újbor címkét.
A filozófiai elméletet most félre teszem. Ha a borászok palackba töltötték és elhozták a kóstolóra egész éves tevékenységük eredményét, akkor én megtisztelve fáradozásukat, szőlőtermesztési és borkészítési munkájukat, kellő nyitottsággal megkóstolom a poharamba töltött italokat.
A kóstolóra 15 borászat hozta el borát. Ezek ABC sorrendben:
1. Bárdos és Fia Pincészet, Nagyréde-Mátrai borvidék
2. Bodri Pincészet, Szekszárd-Szekszárdi borvidék
3. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonlelle-Balatonboglári borvidék
4. Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gyöngyös-Mátrai borvidék
5. Figula Pincészet, Balatonfüred-Balatonfüred-Csopaki borvidék
6. Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Villány-Villányi borvidék
7. Haraszty Borászat, Etyek-Etyek-Budai borvidék
8. Juhász Testvérek Pincészete, Eger-Egri borvidék
9. Kissattila Élménybirtok, Gyöngyöstarján-Mátrai borvidék
10. Szeremley Borház, Badacsony-Badacsonyi borvidék
11. Tűzkő Birtok, Bátaapáti-Tolnai borvidék
12. Twickel Szőlőbirtok, Szekszárd-Szekszárdi borvidék
13. Vesztergombi Pincészet, Szekszárd-Szekszárdi borvidék
14. Villa Pátzay, Badacsonytomaj-Badacsonyi borvidék
15. Vylyn Pincészet, Kisharsány-Villányi borvidék

Én a 15 borászat 22 borát kóstoltam meg. A BOROK kortyolása közben rájöttem, ez egy nagyon izgalmas kaland. A fehérborok kínálatában többségében volt a sauvignon blanc, az irsai olivér, a cserszegi fűszeres. Ezeken kívül hoztak királyleányka, muscat ottonel, zenit, olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilváni és nem utolsó sorban zöldveltelini szőlőfajtákból készült italokat is. Hát elég nagy merítés. A kék szőlőket többségében a rosé-k képviselték pinot noir, kékfrankos, merlot, zweigelt szőlőkből. Ezek mellett több vörösbort is kóstolhattunk.
Szerintem sem rossz, sem hibás bor nem volt a borsorban. Az alapvető különbség közöttük a készenléti fok volt. Ezért elég nehéz az összehasonlítás. Ennek fényében csak néhány, engem különleges élménnyel megajándékozó nedűt említenék meg.
Bujdosó Kapitány 2019
100% irsai olivér szőlőből készített bor. Mind illatában, mind ízében intenzív aromák jellemzik. Ezek az illatok és ízek harmonikusan jelennek a pohárban és jól kiegészítik egymást. Összességében a friss, üde virágosság és gyümölcsösség egy elképesztő aromabombát jelenít meg orrban és szájban egyaránt.
Értékelésem: 6+
Figula Zenit & More 2019
75% zenit, 20% szürkebarát, 5% sauvignon blanc félszáraz (6,5 gr maradék cukor) házasítás. Beleszagolva a pohárba illatos, gyümölcsös, virágos aromák telítik meg az orrot, mintha egy virágos rét közepén álló éppen virágzó gyümölcsös kertben lennénk. Megkóstolva a bort, nem kellett elszakadnunk sem a réttől, sem a gyümölcsöskerttől sem. A szájat elfoglalja a „hely” ízkavalkádja. Ez a bor már ilyen fiatalon is kereknek mondható, mely közepes testtel varázsol el. Ha ez a nedű ilyen már „bébiként”, mi lesz belőle, ha felnő!?
Értékelésem: 6+
Vylyan Bogyólé 2019
90% zweigelt, 10% portugieserházasítás.Ez az amire a neve is utal. 100% szőlőbogyólé, a szőlőre jellemző aromákkal, üdeséggel, frissességgel. Összességében egy gyümölcsbomba.
Értékelésem: 6+
Bodri Gunár 2019
100% portugieser, mely a legjobb fajta jegyeket bemutató bor. A fiatal nedű a gömbölyűségével kápráztat el és kelti fel a figyelmet. Kortyolva szinte a piros gyümölcsökbe harapunk, melyek az összes ízlelőbimbót elvarázsolják. Egy könnyed gyümölcsös, szép szerkezetű és kellemesen lágy tanninú ital került a pohárba. Megkóstolva, a fiatalosságot, gyümölcsösséget hirdető Villányi REDy-t is, elfogná a sárga (vagy piros) irigység.
Értékelésem: 6+

Így az élménybeszámolóm végén be kell vallanom, hogy nem bántam meg az újbor kóstolón való részvételt. Érdekes és izgalmas tapasztalatokkal, élményekkel lettem gazdagabb.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró