A szőlő, a bor, a vendéglátás és a család segítségével lett túlélő.

Annak ellenére, hogy a Villányi borvidéken meglehetősen sűrűn megfordulok, Maul Zsolt borait még nem kóstoltam. Gondolom ez a körülmények rossz csillagállasa miatt volt. Azonban az „átok” idén megtört. Szeptemberben a Szentendrei Jazz és Bornapokra ellátogattam Szentendrére. Nagy örömmel fedeztem fel Maul Zsolt Pincészete borházikóját és azonnal el is kezdtem az ismerkedést a Maul borokkal. Egy jót beszélgettem Lilla asszonnyal és kóstoltam a Lator 2016 és a Hedonista 2016 tételeket is. Ezekre lentebb visszatérek. Ez után megragadtam Vitkay Zsolt meghívását és részt vettem a Borháló Nyugati-ban rendezett Maul Zsolt kóstolón. Így sikerült a Szentendrén kóstolt borokat visszakóstolni és új izgalmas tételeket megismerni.

Zsolt egy esti családi beszélgetés közben bejelentette, hogy ő borász lesz. Igaz a családban voltak a borkészítésnek hagyományai, de nem ilyen szinten. A családi birtok mindössze 0,5 hektár, de a háznál mindig volt bor. A pécsi középiskola után beiratkozott Budapesten a főiskolára is. A borászatot 1999-ben kezdte el nagy önbizalommal és kevesebb tapasztalattal. Úgy gondolta, hogy a Villányban levő étteremhez, jól jönnek a saját készítésű borok. És tényleg, az elképzelés bejött. Pályázati pénzből a családi házuknál építettek egy feldolgozó üzemet. Zsolt azonban nagyban gondolkodott. Újabb EU-s pályázatba vágott bele a 2011-ben. Úgy gondolta itt az alkalom az üzlet fejlesztéséhez, bővítéséhez. Ehhez társa is akadt, akivel közösen 2011-ben EU-s forrásból nyert pályázati pénzen nagy borászati üzemet kezdtek építeni. Azonban a „csoda” csak 2012-ig tartott és beütött a csőd. Szinte lenullázódtak. „Társa” minden mozdíthatót, ami nem volt „leszögezve” saját vesztesége csökkentésére eladott. A Maul család – Zsolt, felesége Lilla és két gyermekük – Németországba költözött. Úgy próbáltak talpra állni, hogy magyar éttermet nyitottak.  Ez be is jött. Jól ment az üzlet. Egy régi, szőlész ismerőse 2015 megkörnyékezte és ő felvásárolt egy nagy mennyiségű szőlőtermést. Ezért 2016. elején hazaköltözött a család. Zsolt újra belevágott a borkészítésbe. Nagyobb tapasztalattal a háta mögött, folytatta, amihez ért, a vendéglátást és a borkészítést. Akadt egy újabb társa Németországból, akinek nagyon tetszettek a borai. Ez a társ, azóta baráttá lépett elő és jelenleg is segíti, támogatja a Maul Zsolt Pincészetét és német földön forgalmazza is a Maul borokat. Zsolt tételei egyediek, de villányiak. És újra van étterme Villány fő utcáján. Célja minőségi villányi bor készítése, a régi hagyományok alapján. A borkészítési ars-poetica-ját a borászat „zászlójára” is kitűzte Maul Zsolt Primery Winery, ami egyben a minőséget is jelöli. Zsolt elképzelése a vörösborokról, nagyban megegyeznek az én ízlésemmel is. Végül is átfogó képet kaphattunk a pincészet bor portfoliójáról. A borsor 12 tételből állt, köztük voltak nagyon testes, nehéz borok is.

Nézzük a lényeget villányi Maul nedűket. A palackoknak van még egy különlegessége, a címkék és főleg a hátcímkék. A borok nevei, címkéi és a hátoldalon levő rövidebb-hosszabb borleírások Lilla Asszony alkotása, bizonyítva művészi vénáját és kreativitását.
1. Blonde (Fehér Franc) 2018
Ez a tétel egy fehér cabernet franc. Illatában megmaradtak a piros bogyós gyümölcsök aromái, igaz kisebb intenzitással. Ízében a gyümölcsösség kissé visszaszorul és inkább a kellemes fűszeresség dominál. Megkóstolva közepesen vastag test, nem kilógó magas alkohol és a bort jól összetartó savszerkezet jellemzi. Hosszú, enyhe tanninos korttyal búcsúzik.
Értékelésem: 7 pont
Más borásztól is kóstoltam fehér cabernet franc-t. Az is nagyon szép volt. Van jövője a borvidéken?!

2. servus Rosé 2018
Ez a rosé kékfrankosból készült. Enyhe kékfrankos jegyeket mutat.
Értékelésem: 5 pont
3. 111-mindegy 2018
Zsolt megfogalmazása szerint ez egy alapbor, „mindent bele” cuvée, azaz több fajta kékszőlő házasítása. Az arányokat és fajtákat nem igazán kisérték figyelemmel, jegyezték fel. Színe halvány, nem igazán volt csábító számomra. Ízében egy vékony testű, nem túl karakteres, de hibák nélküli bor.
Értékelésem: 5 pont
4. vízió 2017
Kékfrankos, merlot házasítás. Pohárba piros gyümölcsös illattal és enyhe fűszerességgel csábítani kész bor került. Kóstolva még mindig érzékelhetők a gyümölcsös ízek, melyek harmonikusan párosulnak fűszeres aromákkal. Nem túl vastag test, magas alkohol, a harmóniát biztosító sav és hosszú, tanninos lecsengés jellemzi.
Értékelésem: 6+ pont
5. seraf 2016
Cabernet sauvignon, merlot szőlőfajtákból készült cuvée. A két fajta, mint általában is, jól kiegészítik egymást. Illatában enyhe gyümölcsös, ribizli és fekete bogyós aromák dominálnak, kellemes fűszeres felhanggal. Ízében markánsabb ízjegyek jelennek meg. Kortyolva érezhetők az illatban megjelenő karakterjegyek, csak keményebben.
Értékelésem: 5+
6. Carmanéra 2018 hordóminta
Ez a tétel vásárolt carmanéra szőlőből készült bor. Szép arcot mutat, de érződik rajta a nem kész állapot. Lesz még vele munka és időt kell hagyni neki a fejlődésre. Még nem gömbölyű. Amikor Zsolt késznek mondja, szívesen újra kóstolnám.
7. Syrah 2018 hordóminta
Ez a tétel nagyon közel áll a készhez. Már egy éve új tölgyfa hordóban érlelődik, de legalább még fél évig ott marad. Tervek szerint jövőre lesz palackozva. Illatában és ízében jellegzetes syrah karakter jegyek jellemzik. Már most is vastag testtel rendelkezik. Így a fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres, csokis és fás aromái jól kiegészítik egymást. Harmonikusan együtt „él” a magas alkohol, a vastag test, a savszerkezet és a keményebb syrah-s tannin.
8. Kékfrankos 2018 hordóminta
Már most komplex, harmonikus ízszerkezettel rendelkező bor és még feltehetőleg fejlődni is fog.
9. Lator 2016
100% Cabernet Franc.
Ez a tétel és a Lator 2015 a Mundus Vini 2019 Sommer Tasting megmérettetésen aranyérmet nyert. Ez a bor nagyon szép mély bíborszínnel festi meg a boros kelyhet. Beleszagolva a „festett” pohárba még mindig érezhetők a piros gyümölcsös aromák egy kis fűszerességgel keverve, melyek elbódítják az orrával együtt a kóstolót. Mikor sikerült elszakadni az illatoktól és kortyolni a borból, akkor a csoda tovább folytatódott. A kortyban egy elegáns, javakorabeli, testes, de magára sokat adó úriember sejlett fel. Ízét a vastag, harapható test, érettségbe hajló gyümölcs aromák, csokis, dohányos, földes aromák jellemezik. A magas alkohol sem akadály. A szép savszerkezet összefogja és egységbe foglalja ezt fantasztikus nedűt. Nehéz „szabadulni” tőle, de egy hosszú, krémesen tanninos búcsúcsókkal(korttyal) még is elszakadunk egymástól. Reménykedve a viszontlátásban.
Értékelésem: 7+ pont
10. Hedonista 2016
100% merlot. Zsolt szerint a merlot a legígéretesebb szőlőfajta és a legtöbbet tudja a Villányi borvidéken. Színe mély rubin, mely uralja a boros kelyhet. Pohárba szagolva testes, vastag aromák töltik meg az orrot, melyekben az enyhe gyümölcsösség, csokis, földes illatok dominálnak. Megízlelve a bort, ízében is az első benyomás vastag test, mely szinte harapható. Ízéből a gyümölcsösség szinte eltűnt. Helyüket átvették a másodlagos és hordó jegyek – étcsokoládé, dohány, földesség, kellemes fűszeresség, melyek komplex, harmonikus nedűt varázsoltak a poharunkba. Ez a fantasztikus ital, igazolja Zsolt kijelentését a merlot helyéről a borvidéken. Vagy csak Ő tudja, hogyan kell nagy bort készíteni belőle!?. Sajnos egy idő után valahogy kiürült poharam, de a szájam ízlelőbimbóit sokáig még „fogságban” tartotta. Nagyszerű érzés.
Érékelésem: 8 pont
11. Dániel 2016
Egy merlot, cabernet franc házasítás. Ez a bor a Mundus Vini 2019 Sommer Tasting borversenyen ezüstérmet kapott.
Egy kis személyes – a cabernet franc házasítások közül, ez az összetétel a kedvencem. Szerencsére Villányban sok ilyen van.
Ez egy komplex, harmonikus tétel. Az összetevők jól kiegészítik és támogatják egymást. Még a gyümölcsös aromák is érződnek. A Maul borokhoz hűen a vastag test és a magas alkohol jellemzi.
Annak ellenére, hogy szeretem kellemes tanninos kesernyés lecsengést. Számomra egy kicsit túl keményre sikeredett ez. Talán tovább kellett volna szellőztetni.
Értékelésem: 8 pont
12. Dániel 2018 hordóminta
Ez nedű cabernet franc (70%) és merlot (30%) házasítása. Igaz hordóminta, de szerintem már kész van. Ez a tétel is bizonyítja, hogy ez a két szőlőfajta nagyszerűen illik egymáshoz és a legjobbat hozzák együtt.
Pohárba kerülve, egy kerek gyümölcsös, csokis, fűszeres aromájú ízkavalkád bódít el. Nehezen elszakadva az illatoktól, de mégis szájba került az első korty. A bódító csábítás tovább fokozódott. A szájban az ízlelőbimbókat az ízek harmóniája ejti rabul és nehezen engedi. Így voltam evvel én is. Nehezen búcsúztam a kellemesen lágy, hosszú, fűszeres tanninos kortytól. El sem tudom képzelni, milyen lesz ez a bor, amikor Zsolt azt mondja: kész van.
Értékelésem ebben „a nem kész állapotban”: 7+ pont

Egy kis ízelítő a Lilla Asszony hátcímke alkotásaiból. A kedvencem a Lator 2016 hátoldali felirata.

A BorYssza Krónika értékelési rendszerének leírása itt érhető el.

Továbbra is a Villányt híressé tevő testes, magas alkoholú, tömény vörösborokban hisz, melyeket hosszan tölgyfahordóban érlel. Lehet, hogy szembe megy a mai Villányi trendekkel ?!, de borai, eredményei ékesen beszélnek helyette. Egyet sajnálok, nem vehettem részt a Lator vertikális kóstolón. Remélem legközelebb nem maradok le róla. Kérlek, Zsolt ne hagyj ki!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

Kategória: Egyéb