Újabb csoki-bor támadás az érzékeink ellen

A jó hírrel kezdem Ők győztek, de mi voltunk a nyertesek. Lehengerelték minden érzékszervünket. Fantasztikus volt. Mindenkinek ilyen „vereséget” kívánok.
A tavaly decemberi közös kóstoló után nem gondoltam volna, de a MyChoccy Csokoládémanufaktúra és Torma Pince duó segítségével sikerült a csokoládé- és borpárosítás, ill. összekóstolás újabb szintjére lépnem.
Mi változott, mitől volt még jobb az élmény? Nehéz szavakban leírni. Lássuk!
A My Choccy Csokoládémanufaktúra új helyre költözött, ez a helység sem nagyobb. Még mindig a Ráday utcában van, de a helykihasználása nagyban javult. Szerencsére a csokoládék, bonbonok, trüffelek útját választó Vanya család nem változott. Ezen az eseményen Vivien édesanyjával mutatta be a csoki csodákat. Vanya szülők szintén pályaelhagyók, mint a Torma testvérek. Vanyaék a csoki készítésért hagyták el a Miskolcon megszerzett bányamérnöki karriert. Megjegyzem, a mi legnagyobb szerencsénkre. A borokat Torma Zsolt töltötte és ismertette. A Torma testvérekről és a Torma Pincéről ezen a linken olvashattok részletesebben.

Most nézzük a csoki – bor párokat. Ebben az élménybeszámolómban a szokásostól eltérően két értékpontot láthattok. Az első a bor értékelése, a második a bor és csoki együttes élményének a pontszáma.
Rosé Pezsgő 2016 száraz
Pinot Noir és Syrah házasítás. Traditional method eljárással készült pezsgő. A pohárban került szép pink színű italt egész apró, sűrűn ficánkoló buborékok csíkozták be. Megkóstolva az apró bubik kellemesen csiklandozták a száj egész belsejét.
Ehhez a nedűhöz egy eperkrémmel töltött 31%-s velvet fehér csokoládé bonbon párosult. Mert hiszen a pezsgőhöz eper is dukál. Pezsgőhöz kaptunk kaviárt is. Azonban nem akármilyent, eper kaviárt. Ez a My Choccy találmánya. Ők dolgozták ki magát az elkészítési technológiáját is. Ennél jobb kezdést nehéz lett volna kitalálni: (rosé) pezsgő, eperkrémes bonbon és eperkaviár.
Értékelésem: pezsgő 6+, párosítás 7
T1 2018 száraz fehér
Ez a bor egy klasszikus egri cuvée. Akár hívhatnák Egri Csillagnak is, de helyi körülmények miatt lemondtak róla. Azonban minőségével jó helyett foglalhatna el közöttük. Ez a tétel hárslevelű, aranymuskotály, chardonnay, szürkebarát, olaszrizling, zengő házasítása. Mind illatában mind ízében friss, üde gyümölcsösség jellemzi. Ez a tétel a mindennapok üdítő bora felfrissüléshez, beszélgetéshez, kvaterkázáshoz. Egy jó értelemben vett asztali bor.
Ehhez is egy 31% velvet fehércsokoládé került párosításra, azonban itt a töltelék krém mangó és passió gyümölcsből készült. A párosítás ebben az esetben is jól sikerült.
Értékelésem: bor 6+, párosítás 6+
ZOLL-TÁN 2015
ZOLL-TÁN szürkebarát, chardonnay, zengő, hárslevelű házasítása. Kis szellőztetés kellett, hogy teljesen kinyíljon. Először a chardonnay aromák jelentek meg. Aztán a többi szőlőfajta karakter jegyei is megjelentek, amelyek harmonikusan kiegészítették egymást. Ízében a citrusos gyümölcs aromák jellemzik.
A párosított csokoládé is egy cuvée, azaz fehér és étcsoki párosítás, melybe gyömbéres, lime-s krém került.
Értékelésem: bor 7, párosítás 8
RED Selection 2015
Ez a bor 100% cabernet sauvignon, mely 36 hónapig érett hordóban. Poharunkba került nedű kapcsán sikerült megismerkednünk egy érett, de még mindig élettel teli, fiatalos úriemberrel. Érezhetők az érettebb, de még a friss gyümölcs aromák is. Egy komplex, kiegyensúlyozott, harmonikus bor, mely nagy élvezeti élménnyel ajándékozza meg a fogyasztót.
Az ehhez párosított csokoládé, Vivien egyik első önálló alkotása. Ami egy málnatésztás, mocca kávé krémmel töltött 74% étcsokoládé bonbon.
Értékelésem: bor 7+, párosítás 6+
DRILL 2015
Burgundi cuvée.
Ehhez egy vörösáfonyás, fehércsokis krémmel töltött 74%-s madagaszkári csokis bonbont kaptunk.
Értékelésem: bor 6+, párosítás 7
NABUCCO 2016
Három hordós Pinot Noir házasítás
Értékelésem: bor 7, párosítás 7+
ZÖRGŐ2017 édes
Késői szüretelési szürkebarát
Értékelésem: bor 8, párosítás 7+
Ez utóbbi két bor leírását a korábbi kóstoló linkjén olvashatjátok.
A kóstolóra a koronát Zsolt egy bubissal tette fel és persze a hozzá méltó párosítással készült Vivien is.
ARANYBULLA gyöngyözőbor 2017
Ez a pincészet újdonsága, mely aranymuskotály (sárgamuskotály) v. muscat blanc szőlőfajtából készült. Friss, illatos gyümölcsös, barackos aromák jellemzik. Az íz aromákat a kedves apró, de vibráló buborékok szállítják el a száj minden zugába.
Kaptunk hozzá egy fehér csokoládé bonbont kandírozott ibolya szirmokkal díszítve. Persze dukált hozzá kaviár is. Csak most barack kaviár töltött a poharakba Vivien.
Értékelésem: bor 6+, párosítás 7

Remélem sikerült mindenkit indulásra buzdítani, hogy elinduljon a Ráday u. 40-be a My Choccy Csokoládémanufaktúrába. Hamarosan elkészül a Torma Pince új borászata és a hozzá tartozó kóstoló helység is Egerben. Ez az „egri pincesor”, a Kistályai út elején található. Tehát hamarosan oda is érdemes ellátogatni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
független borélmény szakíró