Bolgár borok és vietnámi ételek fúziója

A Bolgár Borok Nagykövete, Rossen Tkatchenko, egy kedves úriember és a bolgár borok jó ismerője, egyben népszerűsítője. Nekem bejön. Már többször részt vettem az általa szervezett programokon és mindegyik jól sikerült.
Most egy vietnámi étterembe invitált minket. Vagyis a programon egy hagyományos vietnámi menü és bolgár borok szerepeltek.
Előre kell bocsátanom, hogy nem étel-bor párosításról volt szó. Azért igyekeztek az étel karakteréhez illő ízvilágú borokat válogatni.

Viognier 2018, Katarzyna Estate
Ez volt a welcome ital. Intenziv réti virágos illattal és ízzel köszöntött. Kortyolva, az üde és friss virágos aromák meghódították a szájam minden zegét-zugát. A vibráló, szép savak igazán kellemessé és jó ívásúvá varázsolta ezt a bort
Értékelés: 7 pont
“TIARA” Rosé 2018, Zagreus Winery
Ez a tétel 100%  Mavrud szőlőfajtából készült, mely Bulgária egyik fő fajtája. Illatában kellemes fűszeres, piros és fekete bogyós gyümölcsök aromái uralkodnak. Ízében gyümölcsös, tanninos jelleg a jellemző, a szép savszerkezet mellett.
Értékelés: 6+ pont
Ehhez a borhoz vietnámi garnélás vegyes salátát hoztak. Finom fűszeres ízek egész jól passzoltak a roséhoz. Szerintem a Viognier is igazán jó párosítás lett volna.
“Le Rose” 2018, Katarzyna Estate
A Le Rose egy Syrah (60%),  Malbec (20%), Cabernet Sauvignon (20%) házasítás.
Ez egy speciális, nagyon halvány, szinte már átlátszó színű, bor. Megkóstolva testes vörösbor aromák jellemezték, közepes testtel és lecsengéssel.
Értékelés: 7 pont
Tavaszi tekercstársulta bordeaux házasításhoz.
Telish TTT 2011, Castra Rubra Winery
A poharunkba került mély rubin színű Sangiovese (45%) és Merlot (55%) házasítás. Mind illatában, mind ízében a kellemes, érett fekete bogyós gyümölcs aromák kápráztattak el. A szokásosnál kicsit keményebb tanninok jellemezték. Én kedvelem ezt a stílust, de általában nem túl népszerű.
Értékelés: 7 pont
Ehhez a borhoz fokhagymás tépett malacsültet kaptunk bok choy-val (bordáskel).
Cheval 2018, Katarzyna Estate
Ez a bor 100% Mavrud szőlőfajtából készült. Megillatolva a bort intenzív fűszeres és fekete bogyós aromák töltötték be az orromat. Kortyoláskor az illatban levő aromák megjelentek az ízben is, igaz kissé enyhébben. Fiatal kora ellenére már harmonikus képet mutatott a tétel. Közepesen hosszú, fűszeres tanninos korttyal búcsúzott.
Értékelés: 7 pont
Chevalhoz vietnámi rázott marhahúst párosult.
“Contemplations 2018, Katarzyna Estate
Contemplations egy Merlot (70%) és Malbec (30%) házasítás, melyet a merlot fűszeressége és a malbec enyhe gyümölcsössége jellemez szép harmóniában. Ehhez járul még hozzá a szép savszerkezet, a közepesen vastag test és a kellemesen kesernyés, közepesen hosszú búcsú korty.
Értékelés: 7+ pont
Vietnámi rázott marhahátszint kaptunk a borhoz. Akármit is jelent ez a gasztronómiában.
Noble 2012, Zagreus Winery
Ez a tétel 100% mavrud szőlőfajtából készült édes bor. Az én ízlésemnek kicsit egzotikus, mondhatom furcsa. Szerintem magyar paraméterek szerint nem egy megszokott édes ital. Ízében erősen fűszeres. Számomra egy kicsit az ürmösborra hajaz, egy kis unikum felhanggal.

Összességében egy izgalmas vacsora és borsort kaptunk. Mivel én eddig is megbíztam Rossen ízlésében és ítéletében, nyáron csatalakozunk hozzá egy Fekete tengeri borutazásra.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró

BorYssza Krónika bor értékelési rendszere és értelmezése elérhető itt!